Det første job
Som nyuddannet imødeses det første job ofte med både store forventninger og en lille smule sommerfugle i maven
Det er nu, hvor kontrakten er på plads, at man skal bevise, man virkelig kan det, man fortalte til jobsamtalen, og at man i det hele taget er sin løn værd. Det er vigtigt at komme godt fra start både fagligt og socialt. Derfor giver JID dig her nogle gode råd om, hvordan du hurtigst muligt kan falde til på den nye arbejdsplads så overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan forløbe så gnidningsfrit som muligt.
- Glem perfektionismen. Hvor der på studiet ofte var tid til at arbejde grundigt med tingene, skal man ofte vænne sig kortere deadlines, når man kommer i job. Man må ofte gå på kompromis.
- De færreste arbejdsgivere forventer, at man skal kunne alt fra første dag. Man skal regne med en indkøringsperiode på et par måneder og op til måske et år alt efter jobindholdet. Tro ikke at du skal kunne svare på alt, og spørg, når der er noget du ikke forstår/ eller du kører fast.
- Husk at alle laver fejl.
- Spørg, når der er noget der undrer dig. Nye øjne på tingene kan være med til at udvikle virksomheden. Men vær varsom i måden du spørger på.
- Vær åben overfor kollegerne, spørg ind til dem, deltag i sociale arrangementer og involver dig.
- Pas på stress. Mange nyansatte vil gerne gøre tingene optimalt. Samtidig er nyansatte ofte også småbørnsforældre og denne cocktail kan være farlig for dit helbred. Lyt til din krops signaler.
- Søvnløshed, mavesmerter, appetitløshed, vægttab og hovedpine kan være tegn på stress. Det kan adfærdsmæssige tegn som blandt andet indesluttethed, lav selvfølelse, ubeslutsomhed og vrede også være. Reagér i tide. Snak med din chef. Han/hun er nødt til at vide, at hvordan du har det for at kunne hjælpe dig. Påtag dig ikke ansvaret alene. Ledelsen har ansvaret for at du kan udføre dit arbejde uden at blive syg.
- Husk at holde rigtig fri. Sluk mobiltelefonen og vent med at læse mailen til du kommer på arbejde, langt det meste kan godt vente.
- Hvis du ikke kan nå dine opgaver, så fortæl det til din leder og bed vedkommende prioritere opgaverne for dig! Kontakt evt. JID og få en snak om, hvad du kan gøre.
Kilde: Karrierevejviser. Move on.
Værd at vide...
Kørselsgodtgørelse 2024
2024 skattefri kørselsgodtgørelse ved kørsel i egen bil: 3,79 kr. pr.km. Udgør årets kørsel hos den enkelte arbejdsgiver mere end 20.000 km, er satsen 2,23 kr.