Kontrakt
Rettigheder og pligter i ansættelsen
Inden underskrift: Send altid dit kotraktsudspil til JIDs sekretariat til gennemgang og gode råd til jid@jid.dk !
Uanset om du er ansat som leder, som almindelig medarbejder, som vikar i en tidsbegrænset ansættelse eller som noget helt fjerde, er det afgørende, at du er klar over dine rettigheder og dine pligter i ansættelsen.
Særligt for privat ansatte, der ikke er ansat med henvisning til en overenskomst, spiller indholdet af ansættelseskontrakten en stor rolle.
Lovkrav
Der er visse lovkrav til indholdet af en ansættelseskontrakt. Den skal mindst indeholde oplysninger om følgende:
- Arbejdsgiverens og lønmodtagerens navn og adresse.
- Arbejdsstedets beliggenhed eller i mangel af et fast arbejdssted eller et sted, hvor arbejdet hovedsagelig udføres, oplysning om, at lønmodtageren er beskæftiget på forskellige steder, og om hovedsæde eller arbejdsgiverens adresse.
- Beskrivelse af arbejdet eller angivelse af lønmodtagerens titel, rang, stilling eller jobkategori.
- Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt.
- Ansættelsesforholdets forventede varighed, hvor der ikke er tale om tidsubestemt ansættelse.
- Lønmodtagerens rettigheder med hensyn til betalt ferie, herunder om der udbetales løn under ferie.
- Varigheden af lønmodtagerens og arbejdsgiverens opsigelsesvarsler eller reglerne herom.
- Den gældende eller aftalte løn, som lønmodtageren har ret til ved ansættelsesforholdets påbegyndelse, og tillæg og andre løndele, der ikke er indeholdt heri, f.eks. pensionsbidrag og eventuel kost og logi. Endvidere skal der oplyses om lønnens udbetalingsterminer.
- Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid.
- Angivelse af, hvilke kollektive overenskomster eller aftaler der regulerer arbejdsforholdet. Hvis der er tale om overenskomster eller aftaler indgået af parter uden for virksomheden, skal det endvidere oplyses, hvem disse parter er.
De anførte oplysninger i en tilbudt kontrakt er typisk ikke fyldestgørende for en tilstrækkelig sikring af de relevante ansættelsesvilkår.
Du bør derfor altid få gennemgået din kontrakt hos JID, inden du skriver den under. Send en mail til sekretariatet og vedhæft dit udkast til kontrakt. Send til jid@jid.dk
Som medlem kan du i øvrigt få tilsendt JID's standardkontrakt, som vi kan hjælpe med at rette til i forhold til det konkrete job.
Værd at vide...
Kørselsgodtgørelse 2024
2024 skattefri kørselsgodtgørelse ved kørsel i egen bil: 3,79 kr. pr.km. Udgør årets kørsel hos den enkelte arbejdsgiver mere end 20.000 km, er satsen 2,23 kr.