Spørgsmål du kan stille
Når du er til jobsamtale, er det en fordel at vise interesse ved at stille spørgsmål til arbejdspladsen og stillingen.
Til gengæld er det vigtigt ikke at stille irrelevante spørgsmål bare for spørge om et-eller-andet. I stedet skal du stille vedkommende spørgsmål i forhold til det arbejde, du skal udføre og virksomheden, du skal udføre dem i.
I denne artikel får du 7 spørgsmål, du kan stille til de fleste jobsamtaler, der giver dig indblik i, om det er et sted, du kunne arbejde.
1. Hvilke opgaver indebærer jobbet?
Som regel vil stillingsopslaget beskrive en del af dine kommende arbejdsopgaver, men som oftest er der mere fokus på de ønskede kompetencer, fremfor konkrete opgaver. Spørg ind til konkrete eksempler på opgaver, som du vil skulle løse, hvis du får jobbet.
2. Skal jeg arbejde selvstændigt eller som del af et team?
Det kan være afgørende om din personlighed passer til at arbejde med andre, tætte kollegaer eller om du egentlig helst vil arbejde på et lukket kontor alene. Det er ikke sikkert, der er ret meget interaktion selvom du skal arbejde i et team. Til gengæld kan det være, at du ender i masser møder, som du får eget kontor. Spørg, så du ved, hvad du går ind til.
3. Hvordan er teamet sammensat?
I forlængelse af hvordan dit daglige arbejde kommer til at foregå, kan det være en fordel at spørge ind til dine kommende kollegaer. Hvordan er de andre medlemmer fordelt rent alders-, uddannelses-, arbejdsmæssigt osv.? Og hvilke roller udfylder de øvrige i teamet. Derudover kan det være interessant at spørge ind til, hvor længe de andre har været i virksomheden for at få et indblik i personaleomsætningen.
4. Hvor længe har stillingen eksisteret?
Det er altid interessant at høre, om stillingen er ny eller har eksisteret længe, og således har været besat af mange andre før dig. Somme tider kan dette spørgsmål være selvsagt, men i mange tilfælde er det relevant.
Hvis stillingen har eksisteret længe
Afhængig af hvor længe stillingen har eksisteret, kan du få et godt indblik i, hvilke opgaver der ligger forude ved at spørge ind til tidligere medarbejderes rolle og arbejde. Hvad var godt, og hvad var mindre godt? Hvad var deres primære opgave og hvilke områder kunne de tænke sig at styrke? Er vedkommende stadig i virksomheden?
Hvis stillingen er ny
Er det en ny stilling, kan opgaverne være mindre konkrete. Derfor er det vigtigt at spørge ind til, hvordan de afgør, om indsatsen er en succes eller ej. Det er ikke sikkert, at de har taget stilling til dette, men så spørg ind til deres forventninger til en kommende medarbejder.
5. Hvilke udviklingsmuligheder findes der?
Et relevant spørgsmål at stille for at finde ud af, hvilke muligheder der er for efteruddannelse og kurser. Er der fokus på det i virksomheden og hvor mange kommer i så fald til? Det kan også være relevant at spørge ind til oplæringsforløb eller lignende, der får dig godt fra start.
6. Hvilke mål er der for, at den kommende medarbejder er en succes?
Det er altid interessant at høre, hvad målsætningen for en ny medarbejder er. Er de anderledes sammenlignet med tidligere ansatte? Og hvis du skal arbejde i et team, hvordan vil dine mål så spille sammen med deres? Er de fælles eller individuelle?
Ved at få svar på målsætningen, kan du bedre tage stilling til, om du synes det er realistisk med dine kompetencer, og samtidig signalerer du, at du er målrettet og gerne vil udrette noget i din ansættelse.
7. Hvordan ser fremtiden ud?
Hvis du har ambitioner om at skulle avancere i virksomheden, er det en god idé at spørge til fremtidsudsigterne. Er der tradition for, at medarbejderne får mulighed for at udvikle sig og måske rykke op, eller ser virksomheden dig sidde i samme stilling de næste 15 år?
Ofte kommer det an på dine kvalifikationer, og hvor godt du udfører arbejdet i den stilling, du bliver ansat, men derfor er det alligevel godt at få udsigterne afklaret.
kilde: Jobzonen.dk
Værd at vide...
Kørselsgodtgørelse 2024
2024 skattefri kørselsgodtgørelse ved kørsel i egen bil: 3,79 kr. pr.km. Udgør årets kørsel hos den enkelte arbejdsgiver mere end 20.000 km, er satsen 2,23 kr.