Arbejdstid
Regler om arbejdstid
Regler om arbejdstid findes i overenskomster, i arbejdsmiljøloven samt i arbejdstidsdirektivet.
Overenskomst
Arbejdstiden for privatansatte, der ikke er omfattet af en overenskomst, reguleres i den individuelle kontrakt, eventuelt tillige gennem arbejdspladsens lokale aftaler og lignende.
Arbejdsmiljøloven fastslår, at man har ret til en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer. Ved landbrugsarbejde kan hvileperioden nedsættes til 8 timer i indtil 30 dage i et kalenderår.
Arbejdsmiljøloven
Desuden anfører arbejdsmiljøloven, at man har ret til et ugentligt fridøgn inden for hver periode på 7 døgn. Det skal så vidt muligt være søndage (dette gælder dog ikke for landbrug og gartneri).
Det ugentlige fridøgn kan, under visse betingelser, udskydes ved arbejde med pasning af mennesker, dyr og planter.
Arbejdsdirektivet
Arbejdsdirektivet fastslår, at den gennemsnitlige arbejdstid i løbet af en syvdagesperiode - beregnet over en periode på 4 måneder - ikke må overstige 48 timer inkl. overarbejde. Perioder med årlig betalt ferie og perioder med sygeorlov medtages ikke i eller er neutrale i forhold til beregningen af gennemsnittet.
Få en klar aftale
Du bør sikre dig en klar aftale om din arbejdstid. Hvor mange timer skal du arbejde om ugen? Hvordan bliver overarbejde opgjort og honoreret?
Værd at vide...
Kørselsgodtgørelse 2024
2024 skattefri kørselsgodtgørelse ved kørsel i egen bil: 3,79 kr. pr.km. Udgør årets kørsel hos den enkelte arbejdsgiver mere end 20.000 km, er satsen 2,23 kr.